Üdvözöllek a blogomon!

2018. február 19., hétfő

Olvasóim kedvenc receptjei

Kendl Ildikó receptje

Túrórudis süti

Hozzávalók: 4 tojás szét választva, 220 gr. kristálycukor, 185 gr. tej, 150 gr. margarin, 12 gr sütőpor, 300 gr. liszt, 2 evőkanál kakaópor (nálam 30 gr), 3 evőkanál baracklekvár (elhagyható), TÚRÓ RUDI annyi amennyi befed egy tepsit (én csak sötét bevonatost használtam, a tejbevonatos nem adja ki a túró formáját)

A kissé megolvasztott margarint ráborítjuk a kristálycukorra, erre tesszük a tojás sárgákat. A sütőt bekapcsoljuk 185 fokra. A cukros margarinos tojásos keveréket szép egyenletes krémmé verjük. Ha összeállt hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kakaót. Kicsit összekeverjük. Hozzátesszük a hideg tejet és ezzel is elkeverjük egy picit. Ezután bekapcsoljuk a habverőt,és szép sima krémet keverünk ez kb. 3 perc. A tojás fehérjét habbá verjük. A masszát egy sütőpapírral teljesen kibélelt tepsibe töltjük, vagy lisztezett tepsibe, ki mit szeret, én papír párti vagyok. Erre csepegtetünk 3 evőkanál baracklekvárt, és egy villa vagy kanál segítségével szétkeverjük a tetején. A TÚRÓ RUDIKAT szépen egymás mellé tesszük egy pici hézagot hagyva, hogy a tészta feljöhessen közöttük, kb., 3-4 mm, szépen betakarjuk az egész tepsit a Rudikkal. Mehet a sütőbe. Én közepes méretű tepsiben sütöttem, tehát a sütés idő is ehhez van alakítva. 50 perc sütésnél megfordítottam, és még 10 percig sütöttem. Ezután ki kell venni a sütőből, nem kell megijedni a közepe puha, a lényeg, hogy a teteje legyen sült. Azért puha a közepe, mert a TÚRÓ RUDIRÓL leolvadt csokoládé krémmé alakul,de ha kihűl,ismét kemény lesz. Én meghintettem porcukorral.


😃



Kendl Ildikó receptje

Nyári hűsítő koktél

Hozzávalók: 1 db banán, 1 db kisebb körte, 2 db őszibarack, 3 db kék szilva, 2 dl sima víz (ki hogy szeret a sűrűséget, lehet több is), jégkocka, mentalevél, citrom (Másnaposságra őszibarack helyett 1 banánt és 1 paradicsomot tegyünk. Fura kinézete lesz,de az eredmény jó. Ugyanis a banán és a paradicsom alkohol űző :))

A gyümölcsöket leturmixoljuk, vízzel higítjuk. Amikor a pohárba öntjük díszítjük, citrommal, mentával, és jégkockával.


😃


Kendl Ildikó receptje

Mirinda desszert

Hozzávalók12 db-hoz: 80 gr vanília puding, 750 ml Mirinda üdítő (tetszés szerint változtatható, csak színes és gyümölcs ízű legyen), 2 evőkanál cukor, 1-2 kivi, 12 db piskóta tallér, muffin sütő 12-es, vagy 2 db 6-os, folpack fólia

A pudingot keverjük el a cukorral és a mirindával szép egyenletesre. Főzzük sűrűsödésig. Amikor elkezd forrni, érdemes kicsire venni a hőt, hogy szép sima legyen a puding. Forrástól kb 2 perc alatt kész.A muffin sütő aljára kell helyezni a kivi szeleteket (vékonyra szeletelt). Erre helyezzük a piskóta tallért. Majd óvatosan ráhelyezzük a pudingot. Egy vízbe mártogatott kanál segítségével elsimítjuk. Pihentetjük. Ha kihűlt, letakarjuk a fóliával és mehet a hűtőbe. Könnyen kiszedhető a formából, ha egy picit megmozgatjuk egy kés segítségével. Én ezután letakartam egy nagyobb tálcával, és egyszerűen átfordítottam. Fontos, csak akkor szabad, amikor már jó szilárd kocsonya lett a pudingból, ez kb 2 óra hűtőben pihenést jelent.


😃

Kendl Ildikó receptje

Gyümölcstorta recept

Hozzávalók egy 26 cm-es gyümölcstorta formához: 3 tojás, 12 dkg liszt, csipet só, 13 dkg cukor, 0,5 dl étolaj, 1/2 csomag sütőpor
Krém: 1 csg. vaníliás puding, 4 evőkanál cukor, 4 dl tej
Tetejére: 1 db banán, 1 db kivi, 2 db mandarin, 1 csg. színtelen tortazselé, 2 evőkanál cukor, 4 dl víz

A sütőt melegítsük elő 180ºC-ra. A liszthez keverjük a sütőport és a sót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, és az egészet óvatosan összekeverjük. Keverés közben beletesszük az olajat lassan, nem egyben. Ebbe forgatjuk a lisztes keveréket. A gyümölcstorta formát alaposan kikenjük margarinnal és meglisztezzük,a felesleges lisztet kiöntjük a formából,hogy egyenletesen lisztes legyen. Ezután beleöntjük a piskótatésztát, az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. A piskótát hagyjuk a formában kihűlni, óvatosan lazítsuk meg körben a tésztát,és emeljük ki,vagy egy tálcára borítsuk ki. Folpack fóliával kibéleljük a formát, úgy,hogy kilógjon a szélein, és tegyük vissza tortalapot. Krém: 1 csg. vaníliás pudingot kikeverünk 4 evőkanál cukorral és kb 1 dl tejjel. Ezután még 3 dl tejet hozzákeverünk. Ezt folyamatos keverés mellett megfőzzük. Egyenletesen a tésztára kenjük/öntjük. A tortára 1 db banánt félbe vágva rátesszük, úgy, hogy maradjon hely a1 db kivinek, amit félbe vágunk, és szép vékony szeletekre felszelünk. Ez lesz a pálmafa teteje. Alul is kell egy kis szabad hely, a 2 db mandarin cikkeinek, ez lesz a pálmafa alja. 
Mindent ráhelyezünk a krémre, és hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen hideg, akkor 1 cs, színtelen tortazselét kikeverünk 2 evőkanál cukorral és 1 dl vízzel. Amikor sima, még 3 dl vizet keverünk hozzá. Megfőzzük, a forrástól még 1 percig. Pár percig kevergetjük, és kicsit kihűtjük, (nem dermedhet meg) és rácsorgatjuk először a gyümölcsökre,és a végén a pudingos részre. kb 1 óra a hűtőben és fogyasztható.


😃


Kendl Ildikó receptje

Magvas kenyér 

Hozzávalók: 450gr liszt, 50gr darált magvak (len, napraforgó, tök, szezám, pici mustármag), 1 evőkanál sikér (10gr), 1cs szárított élesztő (7gr), 1 teáskanál só (10gr), 1 kávéskanál cukor (4gr), 4,5 kávéspohár langyos víz (316gr) 

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd elkeverjük a vízzel, két részletben, hogy ne legyen csomós a tészta. A rugalmas kissé ragacsos tésztát jól összegyúrjuk egyenletesre. Amikor kezd elválni a táltól 1 evőkanál lisztet, szórunk a tészta alá és oldalára. Pár percig még összedolgozzuk. Pici liszttel meghintjük a tál alját. Buci alakura formázzuk a tésztát. Letakarva 1 órát kelesztjük. Ha megkelt, kicsit ellapogatjuk, és behajtjuk az egyik oldalát kb a tészta feléig, majd a másikat is, és a végeket is. Ez azért fontos, hogy kellő levegő jusson a tésztába. Újból egy órát kelesztjük, úgy az 50 perc körül előmelegítjük a sütőt 5-ös fokozaton. A megkelt tésztát bevagdaljuk (nem túl mélyen), átkenjük vékonyan vízzel, és a sütőbe tesszük. Kb 30 percig sütjük 5-ös fokozaton, majd ugyan ennyit 4-es fokozaton. Az én sütőm nem légkeveréses. Egy lábasba kb 1/2 L vizet teszek a tepsi alá, hogy kis gőz keletkezzen. Ha kész, vékonyan átkenem vízzel (én szilikon ecsettel szoktam, de lehet, akár kézzel is csak óvatosan, a kenő toll nem jó, mert ragadhat. Nem szabad melegen ruhába csomagolni, mert elveszíti a fényét, és megereszkedhet. Ezzel érdemes legalább fél órát várni. Ebből az adagból nekem 776gr-os kenyér lett. 4-es fokozat: 185 fok 5-ös fokozat: 205 fok


😃

Kendl Ildikó receptje

Fasírt kicsit újragondolva

Hozzávalók: 30 dkg darált hús, 1 púpos kávéskanál só, ½ kávéskanál őrölt bors, 6 kis gerezd fokhagyma (áttörve), 1 tojás, 3 szelet kenyér (beáztatva és kinyomkodva), 1 teáskanál pirospaprika, 1 csipet petrezselyemzöld (lehet friss, de szárított is jó)

Jól összedolgozzuk, és egy alufólián kicsit ellapítjuk, akkorára, ami egy sütő formában elfér. A fasírt közepére egy szál kolbászt teszünk, ne lógjon ki a vége, mert megégne. Egyszer betekerjük a fasírttal. A fólia végét nyitva kell hagyni, hogy a gőz távozhasson. 1 kávéspohár víz kell alá (kb 1 dl). Gázsütőben a 4-es fokozaton sütöttem 60 percig.


😃


Kendl Ildikó receptje

Poharas desszert

Hozzávalók: 25 dkg mascarpone, 2 kanál porcukor (60 gr), 1 vaníliás cukor (10gr), 3 kávéspohár habtejszín (270gr), 5 evőkanál túró (100gr), 1 teáskanál citromfű szörp (elhagyható), 1 kiscsomag habfix, poharanként 1 fél őszibarackbefőtt (tetszés szerint módosítható), poharanként fél babapiskóta, a befőtt leve, 1/2 tábla tortabevonó (elhagyható) 

A mascarponét a porcukrot, a vaníliáscukrot 1 kávéspohár habtejszínt a túrót és a citromfű szörpöt kb 2 perc alatt simára kell keverni robotgéppel. Ezután kell hozzáadni a 2 kávéspohár habtejszínt és a habfixet. Ezt is kb 2 perc alatt felverjük könnyű habos krémmé. A poharakba egy fél babapiskótát teszünk, amit előtte langyos befőtt lében kicsit megpuhítunk, ne ázzon el! Ezt a pohár egyik felébe állítjuk, a másikba jön a befőtt, legyező formára bevagdosva. A krém egy részét habzsákba töltjük, és a pohárba nyomjuk, kb félig legyen a pohár. Ezután a csokiból, amit előtte folyékonyra melegítettünk egy kicsit teszünk a krém közepére, de csak vékonyan, éppen csak csorgatni kell egy picit kiskanállal. Ezután telenyomjuk a poharat a krémmel. Cukor gyönggyel, cukor konfettivel, vagy színes cukorral díszítjük.



😃


Cristin receptje

Vargabéles

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg túró, 2 db tojás, 2 csomag vaníliáscukor, 10 dkg cukor, 15 dkg cérnametélt, 1 csomag mazsola, 1 citrom, 3 evőkanál tejföl, a tésztalap kenéséhez 1 kiskanál tejföl fél deci olajjal összekeverve

Tojásokat szétválasztom, a cérnametéltet sós vízben félpuhára főzöm s hagyom kihűlni. A túrót összetöröm hozzáadom a tojások sárgáját, a cukrot a vaníliás cukrot, mazsolát, a citrom héját levét, meg a tojásfehérjét habbá verve. Jól összekeverem, majd hozzáadom a tésztát is evvel is összekeverem. A tepsit kibélelem sütőpapírral vagy kikenek olajjal. 4 db réteslapot belefektetek a tepsibe amit vékonyan megkenek olajos tejföllel. Ráöntöm a masszát elegyengetem, majd a tetejére is 4 db réteslapot teszek. Lekenem ezt is olajos tejföllel. 180-200 fokon sütöm amíg a tetején meg nem pirul a tejföl.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate